It för seniorer

It-infobrev

07.04.2017 kl. 14:46
Resultaten från it-undersökningen, om it-träffar och tips om succéhistorier

Tack för alla svar som kom in på enkäterna!

Här följer information om resultaten från undersökningen och två andra ärenden längst ner (om it-träffar och efterlysning av ”succéhistorier” till GodTid).

 

It-undersökningen

 

Vi fick 375 svar av era medlemmar och 74 av er, vilket jag tycker är bra med den begränsade tid vi hade i år!

 

Rapporteringen har gjorts till Stea på basen av svaren men tänkte här vidareförmedla de saker som kan vara intressanta också för er:

 

Medlemmarnas svar

 

Det har via enkäten kommit in en mängd önskemål av era medlemmar, allt mellan himmel och jord kanske man kan säga. Om man försöker hitta gemensamma teman är det:

  • Bildbehandling, filhantering, ordna sina bilder, skicka bilder, överföra bilder, göra album osv. Kommentar: Det är tydligt att många använder dator för att på olika sätt hantera bilder. Då man hanterar sina bilder är det ju oftast nödvändigt att lite känna till filer och mappar, men filhantering är ofta ett stort och svårt tema, så det är kanske inte överraskande att många önskar lära sig mer om det. Jag ska beakta det här då vi uppdaterar ”Datorns ABC” till Windows 10 genom att utvidga filhanteringsavsnittet och lägga till nåt om bilder (eller ha det i annat material), för att åtminstone ha material som också ni kan använda om ni tar upp filhantering i er verksamhet. Vi kunde också ta upp bildbehandling och filhantering på kommande handledarträffar och i kommande it-biten.
  • Lära sig mera om iPad och iPhone eller androidplattor är något som rätt många nämner som önskemål. Kommentar: Det här har många föreningar, men det är fortsättningsvis aktuellt på basen av svaren.
  • Hjälp med sina egna aktuella problem önskar många. Kommentar: Det här är ju det som de flesta av er jobbar med i it-verksamheten och responsen är att det önskas fortsatt, mer hjälp eller oftare, det nämns också att man behöver hjälp ofta och genast då man kör fast.
  • De som önskar kurser eller deltagit på kurser (det gäller ofta externa kurser men är viktigt ifall ni samarbetar med andra eller ordnar egna kurser) önskas oftast mindre grupper (2-4 personer) och uppdelning per datortyp och ibland också på kunskapsnivå. Dessutom kommenterar en del att innehållet på kurserna måste begränsat så man hinner gå genom det som tas upp tillräckligt grundligt. Kommentar: Många av er delar redan upp i iPad, Android, pc och eventuellt nybörjare – längre hunna, och det är ofta en bra lösning. Det som har använts som lösning är också hjälp-lärare eller assistenter tex på arbis/medis-kurser, alltså it-handledare från pensionärsföreningen som hjälper de svagaste deltagarna så att läraren bättre hinner med de andra.

 

För webbansvariga kan också nämnas att 77% av de svarande uppger att de har hört om pensionärsföreningens webbplats (38% har hört att föreningen har en Facebook-sida, men tyvärr har jag inte ännu siffran för hur många som har en Facebook-sida som den borde jämföras med, så den siffran säger inte så mycket i sig.)

 

Handledarnas och webbansvarigas svar (m.fl.)

 

Det som de flesta av er anser vara speciellt utmanande är att få de medlemmar som inte alls använder dator att börja med det, bara 50% anser att it-verksamheten i föreningen har lyckats ganska väl eller mycket väl med det medan 27% anser att man lyckats dåligt med att nå den här gruppen. Att hjälpa och stöda den grupp som redan använder dator är lättare, 64 % anser att man lyckats ganska väl eller mycket väl med det och bara 7% anser att man lyckats dåligt.

 

En viktig sak är att ni är medvetna om den här utmaningen och att ni vet att det är ett allmänt problem bland föreningarna. Det kan annars upplevas som ett misslyckande med den egna verksamheten, men det är det alltså inte. Utmaningen gäller oss alla och är något vi på förbundet och i it-kommittén ska arbeta vidare med och utreda hur vi kan bli bättre på och hur vi kan stöda er bättre.

 

En intressant detalj ur undersökningen är den uppskattning över hur många som använder dator i den egna föreningen som vi frågade av er frivilliga i föreningarna. Svaren ger ett medeltal på 44%, det varierar från 10% i någon förening till 80% i en annan. Det här medeltalet är lägre än vad min egen gissning har varit (jag trodde 50-60%), men jag tror förstås era gissningar i den här undersökningen är mera sanningsenliga. På många års sikt får vi en mer exakt siffran på basen av antal medlemmar som har epost-adress i medlemsregistret.

 

Förbättringsförslag till själva undersökningen och fortsättning

 

Nästa år ska vi samla in samma respons med nästan samma frågor men med mera tid att svara. Hoppeligen får vi då också mera svar av de som inte alls använder dator. Dessutom ska vi samla in infon till vilken förening de svarande hör, så jag bättre kan skicka specifika önskemål till er.

 

Behandlingen av svaren fortsätter så att vi bl.a. i it-kommittén ser på hur vi kan utveckla förbundets verksamhet och stödet till er på basen av vad som framkommit här.

 

Önskemål och förslag eller kritik och bekymmer får ni förstås gärna skicka in till mig när som helst, det är inte begränsat till den här typens undersökningar!

 

It-träffar

 

Vi kommer ännu i vår (huvudsakligen i maj) att ha regionala it-träffar för handledare, mera information kommer att skickas ut regionvis an efter att tid och plats klarnar och läggas in i kalendern på http://it.spfpension.fi/kurskalender/. Teman kommer på de flesta träffar att vara Facebook och Windows 10.

 

Tipsa oss om succéhistorier

 

Har ni någon i er förening som kunde fungera som förebild i ”börja-använda-dator-på-äldre-dar-sammanhang” och som föremål för en artikel i God Tid? Kanske någon bloggare på 90+ eller någon annan som trotsat uppfattningen att ”jag kan inte lära sig använda dator, jag är så gammal”. Tveka inte att tipsa Markus West om det på markus.west (at) spfpension.fi eller 020 72 888 80.

 

Trevlig fortsättning på våren!

mvh Robert Riska

Robert Riska